Despre regiune
Podgoria Aradului este una dintre cele mai vechi din România, fiind atestată documentar din secolul al IX-lea și este concentrată în zona colinelor ce formează ultimele ramificații ale munților Zărandului și o podgorie mai mică în zona comunei Șagu. Podgoria de pe raza localității Șagu, oferea altădată locuitorilor struguri de vin, dar mai ales struguri de masă.
Comuna Șagu este situată la 10 km Sud de Arad într-o depresiune ce reprezintă vechea deltă a Mureșului, cu un sol format din șisturi cristaline acoperite cu formațiuni sedentare cuaternare.

Clima
Clima in zonă este continental-moderata, in general fiind cald și temperat. Se regăsesc ușoare influente mediteraneene, având o vară cu o temperatură medie de 21 °C și iarna o temperatură medie de -1 °C. Clima moderată de aici favorizează cultura viței de vie.
Caracteristicile regiunii
- 10.8 ℃
- Temperatura medie anuală
- 580-600 mm
- Precipitațiile medii anuale
Solul
Solul pe care își are rădăcinile via Domeniului Miranic, este bogat în oxizi metalici, fier și este format pe roci eruptive. Acesta, alături de climatul din zona, contribuie la condițiile ideale pentru viticultură și obținerea unor vinuri deosebite.
Soiuri nobile

Riesling Italian
Acest soi cu bob în nuanţe de galben-brun şi miez zemos e folosit pentru vinurile superior calitative, deoarece oferă licorii o aromă crocantă, cu multă personalitate. Riesling Italian este caracterizat de antagonism, având în același timp profunzime și finețe.

Muscat Ottonel
Muscat Ottonel este un soi care dezvoltă o aromă aparte datorită locului şi influenţelor climatice din zonă. Astfel, rezultatul este un vin auriu în toate sensurile posibile, de la culoare la caracterul expresiv oferit de buchetul floral-fructat.

Fetească Regală
Fetească Regală este un soi varietal, care exprimă frumos caracterul acestui soi românesc târziu, aromat. Acest soi cu parfum floral pronunţat, caracter lejer, curat şi armonios, al cărui vin poate fi savurat ca aperitiv sau împreună cu salate, preparate condimentate sau fructe de mare.

Cabernet Sauvignon
Soiul Cabernet Sauvignon dezvoltă fructe mici în dimensiuni, cu o peliculă groasă ce îl protejează de intemperii și boli, fiind astfel ideal pentru a ajunge la o maturitate mai târzie decât alte soiuri. Cabernet Sauvignon dezvoltă arome intense de stafide, dar și alte note ce depind de o multitudine de factori precum climatul, procesul de extragere a licorii, perioada de maturare.

Merlot
Soiul Merlot este rezistent la secetă şi temperaturi scăzute, iar atunci când vremea este caldă, el înmagazinează o cantitate mare de zahăr. Fermentaţia alcoolică în tanc de inox, la o temperatură controlată de 27-28°C ajută strugurii să îşi dezvăluie calităţile aromatice, pentru ca apoi vinul să le păstreze aşa, curate, fără a aplica o învechire peste buchet.