Despre regiune

Podgoria Aradului este una dintre cele mai vechi din România, fiind atestată documentar din secolul al IX-lea și este concentrată în zona colinelor ce formează ultimele ramificații ale munților Zărandului și o podgorie mai mică în zona comunei Șagu. Podgoria de pe raza localității Șagu, oferea altădată locuitorilor struguri de vin, dar mai ales struguri de masă.

Comuna Șagu este situată la 10 km Sud de Arad într-o depresiune ce reprezintă vechea deltă a Mureșului, cu un sol format din șisturi cristaline acoperite cu formațiuni sedentare cuaternare.

Harta_Arad_Sagu_Romania

Clima

Clima in zonă este continental-moderata, in general fiind cald și temperat. Se regăsesc ușoare influente mediteraneene, având o vară cu o temperatură medie de 21 °C și iarna o temperatură medie de -1 °C. Clima moderată de aici favorizează cultura viței de vie.

Caracteristicile regiunii

Solul

Solul pe care își are rădăcinile via Domeniului Miranic, este bogat în oxizi metalici, fier și este format pe roci eruptive. Acesta, alături de climatul din zona, contribuie la condițiile ideale pentru viticultură și obținerea unor vinuri deosebite.  

Soiuri nobile

riesling_italian

Riesling Italian

Acest soi cu bob în nuanţe de galben-brun şi miez zemos e folosit pentru vinurile superior calitative, deoarece oferă licorii o aromă crocantă, cu multă personalitate. Riesling Italian este caracterizat de antagonism, având în același timp profunzime și finețe. 

muscat_ottonel

Muscat Ottonel

Muscat Ottonel este un soi care dezvoltă o aromă aparte datorită locului şi influenţelor climatice din zonă. Astfel, rezultatul este un vin auriu în toate sensurile posibile, de la culoare la caracterul expresiv oferit de buchetul floral-fructat.

feteasca_regala

Fetească Regală

Fetească Regală este un soi varietal, care exprimă frumos caracterul acestui soi românesc târziu, aromat. Acest soi cu parfum floral pronunţat, caracter lejer, curat şi armonios, al cărui vin poate fi savurat ca aperitiv sau împreună cu salate, preparate condimentate sau fructe de mare. 

cabernet_sauvignon

Cabernet Sauvignon

Soiul Cabernet Sauvignon dezvoltă fructe mici în dimensiuni, cu o peliculă groasă ce îl protejează de intemperii și boli, fiind astfel ideal pentru a ajunge la o maturitate mai târzie decât alte soiuri. Cabernet Sauvignon dezvoltă arome intense de stafide, dar și alte note ce depind de o multitudine de factori precum climatul, procesul de extragere a licorii, perioada de maturare. 

merlot

Merlot

Soiul Merlot este rezistent la secetă şi temperaturi scăzute, iar atunci când vremea este caldă, el înmagazinează o cantitate mare de zahăr. Fermentaţia alcoolică în tanc de inox, la o temperatură controlată de 27-28°C ajută strugurii să îşi dezvăluie calităţile aromatice, pentru ca apoi vinul să le păstreze aşa, curate, fără a aplica o învechire peste buchet.